Epoxy er et belegg av herdeplast, og har tradisjonelt blitt brukt innen industrien, eksempelvis på gulvet i verksteder, lagerhus og så videre. Nå har det også blitt mer vanlig å bruke epoxy i frisørsalonger, butikker, på sykehus, storkjøkken og lignende, da overflatene, som gulv, vegger og benkeplater, blir elegante og er enkle å rengjøre.
Du kan få epoxy/herdeplast i alle mulige farger og med ulike effekter. Eksempelvis kan du få deg et gulv hvor det ser ut som noen har strødd utover Non Stop.
Polyuretan- og polyaspartic-systemer blir også mye brukt. Polyuretan benyttes ofte i næringsmiddelindustrien og til komfortgulv, mens polyaspartic (elladur) er et hurtigherdende system som brukes der hvor kort nedetid er viktig.
Vi tok en prat med Jostein Ophus, markedsansvarlig i EpoxyGrossisten, og stilte han noen spørsmål.
Når og hvorfor startet dere med epoxy?
For 10 år siden. Vi var en representant for en fabrikk i England på daværende tidspunkt – de har blitt kjøpt opp av et stort, amerikansk firma siden den gang.
Vi startet med epoxy/herdeplastsystemer fordi vi så det store behovet. Vi så at offshore og marine – skip, båter, plattformer og havinstallasjoner – hadde få aktører på gulvmarkedet. Dette var vårt fokus for 10 år siden, men det har sklidd ut mot andre bransjer.
Hva er spesielt med epoxy?
Det kan være harde belegg, andre er myke og gode å gå på (PU komfort) – det finnes mange alternativer. Det krever forskjellige egenskaper ut ifra hvor det skal være: barnehager, verksteder, oljeplattformer, storkjøkken og så videre.
Det er enkelt for privatpersoner å jobbe med epoxy og det lukter lite. Det er stor forskjell mellom vannbasert, løsemiddelbasert og ren (løsemiddelfri) epoxy. Vannbasert lukter nesten ingenting og du kan smøre på et like tynt lag som du ville gjort med løsemiddelbasert epoxy – tilsvarende malingstykkelse. Løsemiddelbaserte produkter lukter mye. Med ren epoxy kan du smøre på i tykkere lag, noe som gir mer slitestyrke.
Oppå epoxyen kan man legge på et lag med polyuretanlakk, dette er mye brukt på sykehus, blant annet i korridorene og operasjonsrommene.
Vi driver også med mye annet enn epoxy – det finnes mange andre systemer (polyuretan, polyaspartic, polyrea og cemcrete).
Jeg hørte man kunne få gulv hvor det ser ut som noen har sølt utover Non Stop, finnes det mange slike effekter?
Ja, det gjør det. Dette kalles metallic epoxy. Man bruker klar, ren epoxy – ikke utvannet – og tilsetter pulver. Den finnes i mange forskjellige farger. Litt vanskelig å blande mange farger, og det blir litt prøving og feiling, men 1–2 farger får man ganske enkelt til.
Metallic får et skikkelig fargespill. Fargen blå blir ikke blå, men mer metallisk og spraglete. Mens en vannbasert, blå epoxy blir helt ensfarget blå, som maling.
Hva slags underlag kan man legge epoxy på?
De fleste typer underlag, men litt ettersom hva det skal brukes til. Betong, tre, fliser, linoleum og annet. Spørs litt hva du skal ha oppå – under en bil burde det være hard epoxy. Treverk er elastisk og tar opp litt bevegelse, her bør polyuretan eller polyaspartic benyttes. Epoxy kan legges på det meste, bortsett fra oljebaserte materialer.
Blir epoxy glatt?
Det velger du på en måte selv – du kan få anti-skli eller blank anti-skli. Man kan tilsette aggregater [tilsetningsstoffer], ofte sand eller små glassperler.
Hvor pleier privatpersoner å ha epoxy?
Veldig spredt, men vi leverer mest til garasjegulv – dette er skikkelig i vinden i Norge. Nordmenn liker å ha det fint i garasjen, eller mancaven, og det er enkelt å fjerne oljesøl fra epoxy. Men det kan også brukes på stuegulv og benkeplater.
Mange bruker det også i slakterom, da det er enkelt å holde rent for ulike typer søl, som blod, urin …
Er det vanskelig å legge epoxy selv?
Nei, det meste er enkelt å legge selv. Man får videoer og informasjon om hvordan dette gjøres. Det finnes også mange videoer på YouTube, hvor man ser folk legger det selv og lærer bort noen triks.
Det man skal huske på er at herdeplastsystemer er ømfintlige for temperaturer og bør ikke benyttes dersom det er under 10 grader, da det ikke vil herde – og motsatt, om det er for varmt herder det for raskt. Men det går stort sett veldig bra. Det er viktig at man leser databladet og setter seg inn i produktet som skal benyttes.
Hvilket gulv liker du best?
Det må vel være industrivarianten på 2–3 mm. Den kan man gjøre så mye med. Blank, matt, ensfarget og mangefarget. Man får også rette og slette overflater.
Kan epoxy brukes ute?
Anbefales ikke. Men det brukes mye ute, da det er vanntett. Vi anbefaler i så fall å ha på topplakk, da epoxy ikke tåler UV-stråler og kan få en gulaktig overflate.
Tåler epoxy piggdekk?
Epoxy tåler fint piggdekk. Det er klart, skal du ha blank epoxy, blir den ripete av grus og piggene – burde legge matter i hjulsporene. Har man en tung bil på mange tonn, må man også ha et hardt underlag fra før [kvaliteten på betongen bør være B25 eller bedre].
Hvilke bransjer kjøper fra dere?
Alle bransjer kjøper fra oss. Alt fra privatpersoner, murere og malere til oljeplattformer og sykehus.
Noen kjøper bare materialer, mens andre ønsker å komme i kontakt med folk som gjør jobben. Vi leverer først og fremst materialer, men formidler også kontakt til våre installasjonspartnere.
Hva slags maskiner bruker dere?
En god drill med blandestav.
Til forarbeidet er det sliping og støvsuging. Alternativt forarbeid er å vaske gulvet med industrivasken vår.
Er det mange i Norge som har epoxygulv?
Ja, det er mange som bruker epoxy i dag. Det brukes i et bredt felt av industrier. Kan være i alt fra et garasjegulv hos Ola Nordmann til parkeringshus.
Sykehus og storkjøkken har strenge krav til renhold, derfor er dette mye brukt. Offshore, og egentlig alle typer industrier, bruker epoxy på grunn av produktets egenskaper.
Er epoxy dyrt?
Nei, du kan få det fra 60 til 1 000 kroner per m². Løsemiddel- og vannbasert er de billigste variantene: 100–200 kroner per m². Skal du ha veldig dekorative gulv og vegger, kan det bli 600 kroner per m².
Den aller dyreste varianten brukes på steder hvor man skal ha tunge kjøretøy, for eksempel stridsvogner og lastebiler med kjettinger, da er prisen 1 000 kroner per m².
Hva koster et normalt gulv i garasjen til Ola Nordmann?
Vi har skreddersydde garasjepakker fra 3 000–12 500 kroner. Røfflig koster det 150–170 kroner per m².
Har dere merket noe til korona?
Ja, det har vi. Det har blitt flere folk som pusser opp og går hjemme. Mange benytter sjansen til å få seg nytt garasjegulv eller benkeplater.
Vi har definitivt merket korona, spesielt i garasjemarkedet. I privatmarkedet har det blitt en veldig god økning i år, og det skyldes nok at folk er mye hjemme og ikke har noe annet å bruke penger på, avslutter Jostein Ophus.
Her kan du lære litt mer om epoxy:
Slik legges epoxy
Stort sett legges epoxybelegg på betonggulv. Epoxy kan også brukes på tregulv, men da må det legges som et flytende gulv. Massen er nemlig ikke elastisk, men hard, og vil kunne sprekke som følge av bevegelser i treverket.
I utgangspunktet er massen flytende. Epoxy helles utover underlaget, og fordeles med en sparkel for å få det rett. Etter dette trenger gulvet noen timer på å herde før det blir ordentlig hardt.
Polyuretanlakk
For å minske sjansen for at epoxygulvet blir ripete, bør det påføres et topplag med slitesterk polyuretanlakk innen 18 timer etter at gulvet har blitt lagt. Dersom man venter for lenge med dette blir overflaten for hard til at lakken kan feste seg.
Når polyuretanlakken er påført vil eventuelle riper i gulvet bli i lakken og ikke i epoxyen. Det blir også enklere å utbedre skader som kan dukke opp senere. Denne lakken bør påføres hvert 3. år, men avhenger av slitasje.